Mürver bitkisini hepimiz mutlaka duymuşuzdur. Hatta hayatımızda en az 1 kez
kullanmışızdır. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için şurup, efervesan veya pastil olarak
kullanılmaktadır. Latince adı ‘Sambucus nigra L’ olan bu bitki Anadolu, Avrupa, Kuzey
Afrika ve Asya’da yetişir. Çok sayıda türü bulunmaktadır.

Peki, mürver bitkisi neden bukadar önemli?

Renginden de anlaşıldığı üzere güçlü bir antioksidandır. Kendimizi halsiz ve yorgun
hissettiğimizde, gribal enfeksiyonlarda ve hatta çok az bilinen fakat etkili olduğu kabızlık
sorunlarında meyvelerinin etkisi ile çok güzel bir çözüm sağlayıcıdır. Meyveleri, çiçekleri,
yaprakları, kabukları ve kökleri yangı giderici özelliğe sahiptir. Bu yüzden grip ve grip
benzeri şikayetlerde çok etkilidir. Aynı zamanda yapılan araştırmalarda baş ağrısı
şikayetlerinde de çok iyi sonuçlar verdiği görülmüştür.
Siyah meyveleri siyanogenetik glikozitler içerdiğinden fazla miktarda tüketilmesi özellikle
çocuklarda zehirlenmelere yol açabilir.

Peki, nasıl kullanabiliriz?

Çiçeklerinden çay şeklinde faydalanabilir, meyve ekstrelerini ateşli hastalıklarda, öksürük, üst
solunum yolu rahatsızlıklarında, bronşit, grip ve soğuk algınlığı tedavisinde kullanabiliriz.
Harici olarak yaprakları ve çiçekleri çıban, konjonktivit ve romatizma tedavisinde, cilt
kuruluğu durumlarında kullanılabilir.

Sağlıklı günler dileği ile…