• Atkins diyeti: 4 aşamadan oluşan yağ ağırlıklı diyettir. Amaç karbonhidrat tüketimini % 5 azaltarak, enerjinin % 70’ini yağlardan sağlayıp, enerjinin % 25 oranını protein ile tamamlamaktır. 4 aşamalı bu diyette her aşamaya uymaya çalışıp, 1. aşama 2 hafta sürdüğü takdirde ortalama 6-7 kilo verilebileceği söylenmektedir.
  • Karatay diyeti: Meyvesiz, tahılsız sadece sebze, salata, tüm protein kaynakları ve tüm yağ kaynaklarının serbest olduğu bir diyettir.
  • Aralıklı oruç: 16 saatlik bir açlık süresi olan ve günde sadece 2 öğün ve 1 ara öğünden oluşan beslenme şeklidir. Bu beslenme programı kahvaltı etmeyi sevmeyenler için uygun bir programdır. Aynı zamanda düzenli uygulandığında kilo verdirir. Sağlık açısından da oldukça faydaları olduğu gözlemlenmiştir.
  • Dukan diyeti: 4 aşamadan yani atak evresi, seyir evresi, güçlendirme evresi ve koruma evresinden oluşan düşük karbonhidrat ve yüksek proteinden oluşan bir diyettir.
  • İsveç diyeti: İsveç diyeti, düşük karbonhidrat ve yüksek yağ ve proteinden oluşan, düşük kalorili beslenme planıdır. Katı kuralları olan, kural ihlalinde bırakılıp, 3 ay sonra yeniden başlanması önerilir. Diyet 13 günden uzun, 6 günden kısa olmamalıdır. 13 gün hiç kaçamaksız uygulanıp 6 ay ara verildikten sonra tekrar uygulanabilir veya 6 gün uygulandıktan sonra 3 ay ara verilip tekrar 6 gün devam edilebilir. Diyetin 3 aydan önce tekrar edilmemesi gerekir. Bu diyette her gün 20 dakika egzersiz yapılması önerilir.
  • Weight Watchers: Uzun süreli, kişisel ve online uygulaması olan bir diyettir. Kilo verdirir. Yoğun ve tempolu bir yaşam tarzı için uygulaması kolaydır. Boy ve kilo bilgileri sonrası, puan sistemi ile çalışan, online ödemesi olan ve beraberinde ortalama 50 egzersiz türü ile uygulanması beklenen bir diyettir.
  • Akupunktur diyeti: Akupunktur tedavisi uygulayan hekimlerimizin ve/ veya birlikte çalıştıkları diyetisyenlerin uyguladıkları bir beslenme programıdır. Genelde çok sıkı olmakla birlikte yer yer farklı diyetlerden oluşan bir programdır.
  • Cambridge diyeti: Cambridge diyeti çorba, shake ve sağlıklı atıştırmalıklardan oluşan bir diyettir. Kalori değeri oldukça düşük olan ve ‘crash diyeti’ olarak bilinen, hızlı sonuç veren fakat istikrar gerektiren bir diyettir. 3 hafta sonrasında sonuç alınmakla birlikte aylık 4-9 kilo verilebilir.
  • Akdeniz diyeti: Meyve, sebze, zeytin ve zeytinyağı, kuruyemiş ve balık içeren bir beslenme şeklidir. Doymamış yağ asitlerinden oluşan zengin bir beslenme şeklidir. 
  • Protein diyeti: Avrupa’da uygulanan bir diğer protein diyeti ise sadece protein oranı yüksek ürünler ile ek besin takviyelerle uygulanan ve zamanla evrimleşen bir diyettir. 3 aşamadan oluşur ve kurallara uyulması sonucunda haftada ortalama 2,5 kilo verilebilir. Geçiş dönemi çok önemli olmakla birlikte kesinlikle diyetisyen eşliğinde uygulanmalıdır. Aksi durumda hızlı kilo alımı kaçınılmazdır. 
  • Detoks programı: Detoks kısa süreli toksinlerden arınma programıdır. Diyet değildir. Uzun süreli uygulanmaz. Sadece pişmiş veya çiğ sebze, meyve, su vebitki çaylarından oluşur. Günümüzde detoks suları daha fazla tüketilmektedir. Önerim şöyle olur; şayet zamandan yakınıyorsanız detoks suları tüketebilirsiniz fakat zamanınız var ise tokluk hissi açısından taze sebze ve meyvenin kendisini tüketmenizi tavsiye ederim. Son olarak detoks programı hiçbir zaman hayvansal besinler içermez!

    Sağlıklı günler dileği ile…