Vücudumuzu ve ruhumuzu desteklemek için önemli bir mineral:
Magnezyum
Magnezyum, sağlıklı bir vücut için 7 elzem makro elementlerden bir tanesidir. 300’den fazla enzim sistemi için bir kofaktör yani yardımcı molekül ve ATP metabolizması için çok önemlidir. Aynı zamanda DNA ve RNA sentezi ve üretimi için ve protein sentezi için gerekli bir mineraldir. Bunlar dışında magnezyum kas kasılmaların düzenlenmesi, tansiyon, kan şekeri, kalp kasılması ve sinirsel dürtü iletimi için önemli. Yüksek magnezyum eksiklikleri ciddi sorunlara neden olabilir. Vücudumuzdaki çoklu fonksiyonları nedeniyle magnezyum birçok rahatsızlıkların önlenmesiyle ve tedavisiyle bağlantılıdır. Bu nedenden ötürü, düşük magnezyum seviyeleri insülin direnci, Alzheimer hastalığı, tip 2 diyabet, hipertansiyon, preeklampsi, kalp ritim bozuklukları, migren gibi bazı hastalıklar ile ilişkilidir. Ek takviye kullanımı bir avantaj sağlayabilir.
Randomize, plasebo kontrollü 3 ay süren bir çalışmada, her iki dizinde artroz olan 50 hasta, ilaçlar ile ağrıyı yetersiz oranda kontrol altına alabilen, yarısına günde 1000 mg kurkuma fitozom (200 mg kurkumin) veya plasebo verilmiş. 2 ve 3 ay sonra hastaların yürüyüş bandında ne kadar yürüyebildikleri kontrol edilmiş (%10’luk bir eğim ve 3km/s bir hız ile). Maksimum yürüyüş mesafesi kurkuma grupta plasebo grubuna göre 2 ay sonra gözle görülür bir şekilde artış göstermiş, 3 ay sonra ise kurkuma grubun plasebo grubuna göre yürüyüş mesafesi % 335 ile artmış. Plasebo grubun yürüyüş mesafesi ise %57 artış göstermiş. Hastalar için günlük fiziksel aktivite, alış veriş yapmak, köpeği gezdirmek inanılmaz bir fark yaratmış…
Fiziksel ve psikolojik stres magnezyum ihtiyacını arttırır. Ciddi eksiklikler nadiren görülse bile özellikle alkoliklerde, yoğun spor yapan bireylerde ve malabsorpsiyon bozukluklarında görülebilir.
Düşük magnezyum durumları ile ilişkili semptomlar ve durumlar:
Genel şikayetler: korku, letarji, halsizlik, ajitasyon, depresyon, dismenore, hiperaktivite, baş ağrısı, düşük stres eşiği, iştahsızlık, bulantı, uyku sorunları ve düşük atletik performanslar.
Kas sistemi: ense ağrısı, ayak tabanlarında-baldırlarda ve yüz kaslarında kramplar, kas spazmları
Sinir sistemi: nervozite, migren, parestezi, vertigo, tremor
Sindirim sistemi: kabızlık
Kardiyovasküler sistem: kalp ritim bozuklukları, hipertansiyon, koroner spazmlar, damar sertliği
Metabolizma: dislipoproteinemi, azalmış glukoz toleransı, insülin direnci, metabolik sendrom riski, kemik mineralizasyonu bozukluğu ve D –vitamini metabolizması bozukluğu
Hamilelik: gebeliğe bağlı komplikasyonlar örneğin düşük, preeklampsi ve eklampsi
Diğerleri: astım, kronik yorgunluk sendromu, osteoporoz, hipertansiyon, değişmiş glukoz homeostazı
Aşağıdaki şikayetler için magnezyum takviyeleri düşünülebilir:
- Uykusuzluk
- Stres ve gerginlik
- Baş ağrısı ve migren
- Depresif duygular
- Geceleri ayak ve baldırda kas krampları
- Kabızlık
Kısacası, bu tür şikâyetleriniz olduğunda, kendi başınıza herhangi bir besin takviyesi kullanmadan evvel hekiminize başvurmanız, size uygun bir takviye yazmasına yardımcı olur. Bu sebepten ötürü senede 2 defa kan tahlili yaptırmanız faydalı olacaktır.
Sağlıklı günler dileği…
Uzm. Dyt. Emel Yılmaz
Günlük hayatta tükettiğimiz besinlerden ,takviyeler olmadan, hangileriyle bir miktar dahi olsa magnezyum alabileceğimizi de görmeyi isterdim, teşekkür ederim.
Merhabalar,
Kuru yemişler, kuru baklagiller, kuru meyveler… Dengeli beslendiğinizde takviyeye ihtiyacınız olmayacaktır belki ama bazı durumlarda yeterli emilim sağlanmadığında ek takviyeye ihtiyaç duyulmaktadır.
Sağlıklı günler dileği ile…