Son dönemlerde karaciğer yağlanmasını sık sık duyar olduk. Tahlil yaptırdığımızda karaciğer emzimlerinin yüksek olduğu, karaciğer yağlanması ve karaciğer büyümesine daha fazla rastlar olduk. Nedeni ise tabii ki beslenmemizden kaynaklıdır. Peki, neler yapmalıyız? Nelere dikkat etmeliyiz?
Öncelikle yasaklar nelerdir:
- Yağlı ve şekerli besinlerden uzak durmamız gerekiyor
- Un içeren besinlerin tüketimini ciddi oranda azaltmamız lazım
- Nişastayı mutfağımızdan çıkartmamız gerekiyor
- Rafine gıdalardan uzak durmaya çalışın: şeker, beyaz ekmek, pirinç pilavı, kepeksiz makarna
- Günde 2 porsiyondan fazla meyve tüketimi yağlanmaya neden olur
- Kavrulmamış kuruyemişi en fazla 1,5 yemek kaşığı kadar alabilirsiniz
- Bol miktarda yağlı balık, yağlı et, derili tavuk yasaklar arasında
- Hazır gıdalardan uzak durun, örneğin: çorba, ketçap, meşrubat, asitli içecekler, taze sıkılmış meyve suları bile sakıncalıdır (‘hazır gıda’ makaleyi okumanızı tavsiye ederim)
- Mısır şurubu içeren gıdalardan uzak durun: etiketleri okumak için zaman ayırmaya çalışın!!
- yağlı süt ve süt ürünlerinin yanından bile geçmeyin!
Peki, neler serbest? Önerilenler:
- Her türlü lahana grubundan sebzeler
- Turp
- Roka
- Soğan-sarımsak
- Enginar
- Pırasa
- Bamya
- Taze fasulye
- Kabak
- Ispanak
- Pazı
- Baharat
- Bol bol sebze tüketmeye öncelik verelim
- Balık, az yağlı/ yağsız et, derisiz tavuk tercihiniz olsun
- Her gün yürüyüş yapmaya çalışmalısınız
- Az yağlı, yarım yağlı süt ve süt ürünlerini tercih edin
- Günde 2 porsiyon meyve tüketimi yeterlidir
- Tahıllı gıdaları az miktarda tüketmeliyiz örneğin: tahıllı ekmek veya bulgur pilavını:1 öğünde sadece 1 dilim ekmek veya 3 yk bulgur pilavı olarak tüketmeye özen göstermeliyiz
Ek takviye olarak kullanabileceğiniz:
- glutation içeren ek takviye
- magnezyum
- kolin destekleri
- B vitamini içeren takviyeler karaciğerinize yararı yüksek olabilecek destekler.
Sağlıklı günler dileği ile…